Je moet voor school een blog bij houden. Dan is altijd eerst de vraag: ‘wat moet er in.’ En wat moet ik er mee? Dan begin je te schrijven. Zonder je te realiseren, dat je vroeger niet zomaar een verhaal kon schrijven op het internet. Maar nu kan iedereen, die het wil, een journalist zijn.
Daar zijn niet veel journalisten blij mee. Zoals Pleijter zegt in zijn stuk. Amateurs hebben geen beroepsethiek op de site toekomst van de journalistiek ‘Journalistiek is een vak, beoefend door professionals. Weg met al die amateurs! We moeten ons vak in ere houden!’ (Pleijter, 2008)¹. Nu kan iedereen, die dat wil, iets op internet publiceren en daardoor journalist zijn. Zoals Shirky zegt: ‘Maar als iedereen kan uitgeven, kan iedereen journalist zijn.’ (Shirky, 2008)²
Nu staat het meeste nieuws dus al op internet, voordat het op tv of radio is geweest. En voordat het in de krant staat, is meestal pas de volgende dag. Dat is best lastig voor journalisten. Die altijd als eerste het nieuws brachten. Moeten nu toezien, hoe amateurs het nieuws zonder professionele controle de wereld in brengen. Maar ze kunnen dat niet tegenhouden.
Maar door internet is de grens tussen amateurs en professionals verdwenen. Als je op internet kijkt, kan je minder goed zien of het nieuws van amateurs komt of van professionals. Maar maakt dat wat uit?
Iedereen kan nu nieuws publiceren. Daardoor heb je nu meer nieuws. Alleen moet je wel oppassen, welk nieuws je wel en welk nieuws je niet gelooft. Ga eerst zelf op onderzoek uit.
¹Pleijter, A. (2008, februari 13), 15 september 2011, amateurs hebben geen beroepsethiek, van toekomst van de journalistiek:http://www.toekomstvandejournalistiek.nl/2008/02/amateurs-hebben-geen-beroepsethiek/
²Shirky, C. (2008), iedereen kan publiceren, In C. shirky, Iedereen, new york: Penguin Press.(pp. 59)
³Shirky, C. (2008). Iedereen kan publiceren, In C. Shirky, iedereen, New York: Penguin Press.(pp. 60-61)