top of page

~Huisstijl e-learning~

2013/2014

Er zijn twee stijlen ontwikkeld de huisstijl heb ik gemaakt de andere is door een medestudent gemaakt.

 

DE HUISSTIJL.

 

PROBLEEMSTELLING...

Nu wordt al het verschillende lesmateriaal zo in ILIAS gezet, waardoor het niet een geheel is. Alles is verschillend weergegeven. Dit komt deels, omdat de lay-out niet het zelfde is of niet past bij de doelgroep. Hierdoor kunnen de gebruikers de “weg” kwijt raken. Bijvoorbeeld: de functionaliteit van de navigatie werkt bij de ene les anders dan bij anderen. De gebruiker moet hier elke keer weer aan wennen. Dus het probleem is dat er geen consequent geheel is in de functionaliteit en vormgeving van de verschillende lesmaterialen.

 

PROBLEEMOPLOSSING...

Als oplossing van dit probleem moet er dus een geheel komen. Dit geheel in stijl en functionaliteit is te bereiken door hier standaard afspraken over te maken. Nog eenvoudiger zou zijn verschillende onderdelen die vaak in het lesmateriaal gebruikt worden standaard te verstrekken. Er moet eerst nog onderzoek worden gedaan naar welke onderdelen het meest worden gebruikt en wat voor de gebruiker het fijnst is.

OPDRACHT...

Bij het ontwerpen komen de volgende onderdelen kijken:
• Analyseren van het bestaande lesmateriaal.
• Onderzoek doen naar de doelgroep.
• User experience (per doelgroep).
• Analyse huisstijl defensie
• Eisen van het Expertise Centrum E-learning.
• Ontwerpen van de verschillende templates. (iconen, pagina’s en componenten)
• Realisatie van de verschillende templates. (iconen, pagina’s en componenten)

 

Naast deze grote hoofdopdracht zullen we een aantal kleinere opdrachten doen voor ervaring en om het bedrijf en de afdeling beter te leren kennen.

DE HUISSTIJL.

 

Aan het begin waren er drie stijlen en daarvan was de huisstijl er één. Uit de verschillende stijlen zijn twee ontwerpen gekomen en deze zijn uitgewerkt. Een van de stijlen die we hebben uitgekozen is de Huisstijl. Deze stijl hebben we gekozen, omdat uit het gesprek/presentatie bleek dat de medewerkers van het ECE deze het fijnst vonden. Deze is toepasbaar voor alle e-learning. Van deze stijl is één ontwerp gemaakt.

 

Er staan al regels vast qua huisstijl voor internet en intranet. Een deel van deze regels is ook toegepast in het ontwerp. Dit zijn vooral het logo en de plaats daarvan. Het kleur gebruik, oranje, wit, paars, blauw en per onderdeel een andere kleur. Voor de landmacht is dit groen.

 

Dit ontwerp is ook uitgewerkt in Captivate 6. Waarna er nog één verandering is doorgevoerd. Er staat nu niet in de pijlen volgende en vorige. Het is voor de gebruiker duidelijk, dat je naar de volgende en vorige pagina kunt doormiddel van de knop.

 

De belangrijkste elementen van het ontwerp zijn:Op elke pagina is duidelijk het logo en de naam van het desbetreffende onderdeel aanwezig.Net zoals, het blokje onderin. Ook staat links bovenin de hoek de naam van de cursus. Zodat de gebruiker weet waar hij is. En van welk onderdeel de les is. Dit is ook een eis van de huisstijl die al wordt toegepast op internet en intranet.

Verder staat overal de menubalk links, zodat de gebruiker op elk gewenst moment een hoofdstuk kan openen. En de knoppen vorige en volgende, zodat de gebruiker naar de volgende pagina kan gaan in het hoofdstuk waarin hij zich bevindt. Deze balk neemt ook weinig ruimte in beslag, zodat er veel ruimte overblijft voor het lesmateriaal zelf.

 

Qua iconen is de help knop altijd zichtbaar. Behalve in het help menu zelf. De gebruiker kan deze knop elk moment raadplegen. Dit komt ook uit als Must in de MoSCoW-lijst. Het is voor de gebruiker handig om de uitleg te kunnen krijgen. Alleen als hij deze nodig heeft. Niet eindeloos lange intro’s met uitleg hoe alles werkt. Dat kost veel tijd en de gebruiker kan hierdoor geïrriteerd raken.

 

Om voor de gebruiker duidelijk in beeld te brengen waar hij is, is er gebruik gemaakt van een kruimelpad. Zo kan de gebruiker op elk moment zien waar hij zich bevindt in het lesmateriaal.

DE DRIE STIJLEN...

Wij hebben drie verschillende ontwerpen bedacht. Dat zijn de Huisstijl, Biofilla en Metrostijl. Hiervan hebben wij moodboards gemaakt en een paar schermafbeeldingen.

 

 

UITEINDELIJKE STIJL...

 

Uiteindelijk is er gekozen voor een combinatie van twee stijlen de huisstijl en de metrostijl.

 

Het kleur gebruik, logo en plaatsing is van de huisstijl. De knoppen en iconen zijn van de metrostijl. Ook is er een plaats balk onderin gekomen zo kan de gebruiker zien waar hij is en hoeveel hij nog moet in het lesmateriaal.

bottom of page