top of page

~Design For Context~

2014

Voor een gekozen wijk EMO oplossingen bedenken. Deze is in een groep gemaakt.

 

Concept 1 

In een gedeelte van Lindenholt genaamd ‘de Kamp’ bevinden over sommige straten een soort van poortje. Bovenop de poort bevindt zich een stuk woningruimte dat over de straat hangt. Deze poortjes vormen een soort van cirkel van gebouwen en in het midden een parkeerplaats of een klein pleintje.

 

Onder de poort is er geen verlichting aanwezig en met de beperkte straatverlichting s ’avonds dat aanwezig is, is dit deel een duistere gedeelte. Om de bewoners een veiliger gevoel te geven als zij elke keer de poortjes door moeten. Wij willen als demo oplossing een interactieve tegels en plafond neer te plaatsen. Bij iedere poort wordt de plafond verlicht met verschillende thema’s zoals bijvoorbeeld de poort zal ’s avonds verlicht worden met prachtige wolken en overdag zal op de schermen de nacht worden getoond met alle sterren aan de hemel. 

 

De onderkant van de poort is verlicht maar als een persoon om de hoek komt zie je hem/haar nog niet van verre aankomen. Om andere mensen te zien aankomen zal iedere tegel door aanraking verlicht worden. Door aanraking zal de tegel aangaan terwijl de rest van de tegels omheen met een zachtere licht aangaan. De tegels worden rondom de poort geplaatst en op deze manier zie je nog duidelijker iemand aankomen.

Op het plafond zal vragen en boodschap berichten getoond zoals een twitterfeed. De feed is er om buurtbewoners nog beter contact met elkaar op te zoeken. De feed wordt wel eerst nagecheckt en de feedback daarvan ook om zo misbruik te voorkomen en het gezellig te houden.

Concept 2 

In de opdracht ‘‘openbare ruimte’’ die in dit verslag wordt uitgevoerd kijken we naar een openbare ruimte in de wijk ‘De kamp’ die te vinden is in Lindenholt, een stadsdeel van Nijmegen. We hebben gekeken naar de verschillende openbare ruimtes die in de wijk aanwezig zijn. Hiervan hebben we een ruimte gekozen en hierbij een concept bedacht. De bedoeling van het concept is dat we mensen ermee verbinden en in contact laten komen.Er is niet genoeg ruimte voor de verschillende doelgroepen, wel voor jonge kinderen tot jong volwassen. Wij willen door middel van ons concept alle doelgroepen samenbrengen op een openbare ruimte.

 

Veel mensen kennen het doosje met de spijkers, genaamd Pin Art of Pinscreen. Het is een doosje waarbij je de pinnentjes kan verplaatsen naar de vorm die jij er in drukt. Dit is een doosje van 10 bij 20 centimeter. Wij willen dit formaat aanpassen, niet een klein beetje aanpassen maar 100 keer vergroten.

 

Het oude voetbalveldje, waar weinig te beleven is, bouwen we om naar een groot Pinscreen. Met pinnen van 30cm in diameter. Dynamisch door er met je hand naar boven of naar onder langs te glijden. Ook kan je op een scherm het design aan geven (als er niemand zich op het veld bevind). Er worden 120 pinnen geplaatst. Die je allen zelf hoger of lager kan zetten. Het design is dus altijd anders, de gebruiker kan zijn fantasie totaal in zijn vrije loop laten gaan.

Wij zijn vooral zeer benieuwd hoe het er uit zal zien als een voetbalveldje, picknicktafel, kasteel, doolhof, tribune, noem maar op!

 

Het systeem onthoudt wat er voor designs worden gemaakt. Mocht iemand bezig zijn met designen, dan komt het systeem af en toe met suggesties van designs. Hierdoor hoef je je mooie doolhof van de week ervoor niet volledig te herbouwen. Mocht het systeem door niemand worden bediend dan wordt er een automatisch proces in werking gezet. Hij maakt zelf de mooie voorgeprogrammeerde figuren of reageert op geluiden.

 

De information shadow voor ons concept zou zijn als het plein weet wat je ermee gaat doen en hier informatie van opslaat en later gebruikt. 

Bijvoorbeeld als je gaat voetballen hij de score bijhoud en deze de volgende keer laat zien. Verder zou het plein ook bij kunnen houden hoeveel mensen er op het pleintje zijn geweest in de afgelopen dagen. Bij een doolhof zou het plein kunnen bijhouden hoe snel iemand de uitgang vind, zodat er een highscore kan worden behaalt.

Concept 3 

In de opdracht ‘‘Actief burgerschap’’ die in dit verslag wordt uitgevoerd kijken we naar de burgerschap in de wijk ‘De kamp’ die te vinden is in Lindenholt, een stadsdeel van Nijmegen. We hebben gekeken naar de verschillende services die in de wijk aanwezig zijn. De bedoeling van het concept is dat we mensen ermee verbinden en in contact laten komen.

 

De service is lindenheld leeft. Deze heeft de volgende portels, handels en slices.

 

Portels = Website

Hier kan de gebruiker inloggen op Lindenhlot leeft. En zijn “klusje”plaatsen of bekijken.

 

Handels = App

Hiermee kan de gebruiker zien of er nog “klusjes” zijn die hij/zij kan doen. Ook kan
hij/zij hier zijn of haar punten bekijken.

 

Handels = Paal 

 

Slices = Punten

Dit zijn de fysieke punten. Deze krijgt de gebruiker nadat hij een “klusje” heeft uitgevoerd of
geeft deze weg als er een “klusje”voor hem is gedaan.

CONCEPT – LINDENHELD

 

Op de lindeholt website en de bijbehorende lindenheld applicatie kunnen kwaliteiten worden gezet. Persoonlijke kwaliteiten uiteenlopend van dakdekken tot helpen met de belasting aangifte. De lindenholders kunnen dit zelf aangeven. Ook kan je aangeven dat je bij een klusje hulp nodig hebt.

 

Gebruikers krijgen punten, deze kan je verdienen door een klus goed uit te voeren en door de helper te beoordelen. Hoe meer punten je hebt, hoe betrouwbaarder en beter je wordt aangeschreven op de applicatie.

 

De app zit gekoppeld aan je telefoon. Mocht je in de buurt komen van de lindenpaal dan licht deze op. Hoe meer punten je hebt, hoe sterker deze paal oplicht. 

Deze paal dient eveneens als ontmoetingsplek. Hier is het mogelijk om af te spreken voordat je een klus aanbiedt of gaat klaren.

 

Elke maand wordt de Lindenheld verkozen. Dit is de persoon die de meeste klussen, dus punten op zijn naam heeft staan.

bottom of page